Preskočiť na hlavný obsah
Doprava zdarma pre všetky objednávky nad 100€.

Ako obnoviť kožnú bariéru?

Málokedy si to uvedomujeme, ale medzi krásou pleti a jej funkčnosťou je veľmi úzky vzťah. Hlavnou funkciou kože je ochrana organizmu pred prienikom alergénov, patogénnych baktérií, vírusov či škodlivých chemikálií. Ak ju pleť plní, je pekná a zdravá. A plní ju vtedy, keď je na jej povrchu jemný hydrolipidický ochranný film, ktorý tvorí prirodzenú bariéru medzi okolitým prostredím a organizmom. Ak je kožná bariéra poškodená alebo dokonca úplne zničená, nastupujú pleťové problémy.

Kožná bariéra

Pre začiatok bude dobré porozumieť tomu, čo vlastne kožná bariéra je. Povrch zdravej pokožky je pokrytý jemným filmom, ktorý sa skladá z vlhkosti (potu), lipidov (mazu) a tiež odumretými kožnými bunkami. Akokoľvek to môže znieť odpudivo, toto je vrstvička, na ktorej stojí a padá zdravie (a teda aj krása) pokožky. Veľmi často je hlavnou príčinou nezdravej pleti práve jej narušená bariérová funkcia. Pleť je bez ochranného filmu doslova obnažená – je precitlivená, má sklony k infekcii, suchosti, ekzémom a je náchylná na rozvoj rôznych kontaktných alergií. Poznáme to mnohí – obľúbime si príjemné pleťové tonikum a používame ho denne. Pekne nám osvieži a vypne pleť, ale časom ho pleť prestane tolerovať, vyvinie sa naňho precitlivenosť. Pravdepodobne nám postupne a nebadane ničil kožnú bariéru; alkohol v ňom odstraňoval prospešný mix mazu a potu. Koža zostala bez ochrany a začala reagovať na látky, ktoré by jej inak možno vôbec neškodili. Inými slovami, kožná bariéra je alfou a omegou zdravej pleti.

Čo škodí?

Hydrolipidický film je veľmi krehký. Teraz keď vieme, z čoho sa skladá, dokážeme vo svojej každodennej pleťovej starostlivosti pomerne ľahko identifikovať jeho ničiteľov: mydlo, micelárne vody, alkohol v pleťových produktoch, horúca voda – všetko to, čo odmasťuje a narúša prirodzené Ph pokožky. Ale aj pravidelný a dlhodobý pobyt v klimatizovaných či prekúrených priestoroch, chlór v bazénoch, soľ v mori, častý píling.

Čo je prospieva?

Dobrou správou je, že poškodená kožná bariéra sa dá zrenovovať. Bude si to vyžadovať čas a dôkladné vylúčenie vyššie spomínaných ničiteľov. Takisto bude potrebné obmedziť čistenie pleti. Kým dôkladné večerné odlíčenie je nutnosťou, ranné čistenie treba prehodnotiť. Čo ráno odstraňujeme z pleti? Maz, pot, odumreté kožné bunky. Teraz však vieme, že práve tie na pleti musia zostať. Bude preto stačiť, keď si tvár ráno jednoducho opláchneme, na osvieženie. V rámci regenerácie a posilnenia pleti budeme potrebovať aj vhodnú kozmetiku.

Jemné nedráždivé zmäkčovadlá

Obnovu kožnej bariéry urýchli vhodne zvolená pleťová kozmetika. Ideálnou voľbou sú prírodné oleje bohaté na antioxidanty. Patria do skupiny emoliencií, to znamená že ide o zvlhčujúce pleťové prípravky, ktoré prirodzene obnovujú kožnú bariéru. Noili pleťové oleje obsahujú množstvo fytonutrientov, antioxidantov a vitamínov, sú zložené z ľahkých za studena lisovaných rastlinných olejov, voskov a skvalánu. Pleti dopĺňajú chýbajúce lipidy a zároveň spomaľujú (ale nezastavujú) odparovanie vlhkosti z kože. Obnovujú tak hydrolipidický film a chránia ho pred likvidáciou. Noili pleťové oleje navyše neobsahujú nič, čo by iritovalo pleť s poškodenou bariérovou funkciou. Sú bez dráždivých látok, bez parfumov, vonných silíc či alergénov. Vyberajte si podľa typu pleti, vtedy je záruka, že budú účinkovať presne tak ako majú.

Dobrý den, jestli si přejete doručit zásilku do České republiky, prosím navštivte náš e-shop určený pro zákazníky z České republiky. Moc děkujeme.

Nakupovat